Waarom heb ik een motorhoes nodig voor mijn middenmotor?

mei 17, 2017

Gebruik een motorhoes voor bescherming van de motor, maar nog belangrijker, om garantieproblemen te voorkomen!

 

De Mellen Motorhoes zorgt voor bescherming van de motor tijdens transport achterop de auto. De waterdichte neopreen hoes beschermt de motor tegen opspattend water, modder en ander vuil dat uw motor zou kunnen aantasten.

 

Voorkom garantieproblemen

Wanneer de e-bike achterop de auto/camper wordt vervoerd, wordt deze bloot gesteld aan drukwater. Al bij een snelheid van 100 km/per uur is de waterdruk zo hoog dat u het kunt vergelijken met een hogedrukspuit die op uw motor spuit. Deze vorm van waterschade valt buiten de garantie!

 

Geschikt voor alle merken middenmotor.

 

Naast de motorhoes, zijn er nog diverse andere beschermingsproducten verkrijgbaar voor uw kostbare e-bike.

 

Koper e-bike voorziet niet dat peperdure accu ooit vervangen moet worden

februari 28, 2017

Wie een e-bike aanschaft, heeft bij de aankoop meestal niet door dat het vervangen van de accu ervan veel geld kost. Een gemiddelde elektrische fiets kost 1800 euro. Over het algemeen begint de accu na drie tot vijf jaar kuren te vertonen, en dan moet hij worden vervangen.

Extra winst maken

Een duur grapje, want zo’n accu kost 400 à 500 euro. En dat is iets waarmee veel e-bikebezitters geen rekening hebben gehouden bij de aankoop van de fiets, zegt de Fietsersbond in de Volkskrant. “Als na vijf jaar je accu is versleten, ben je gedwongen er een te kopen bij dezelfde leverancier, want ieder merk heeft zijn eigen vorm. Dat is ook een manier om extra winst te maken”, zegt Kees Bakker, e-bikespecialist bij de Fietsersbond.

Opladen en ontladen

De ANWB onderzoekt nu of oude accu’s nieuw leven ingeblazen kan worden. Overigens nuanceert de bond de kritiek van de Fietsersbond enigszins. De nieuwste accu’s gaan volgens de ANWB wel zeven jaar mee, als ze tenminste goed behandeld worden. Dat betekent dat ze constant opgeladen en ontladen moeten worden.

Bron: RTL nieuws

Wintertips voor bescherming van uw fiets(onderdelen)

januari 20, 2017

Tijdens de winter kunt u natuurlijk gewoon lekker blijven fietsen. Wel is het belangrijk om uw fietsaccu en fietsonderdelen in de kou goed te beschermen.

Accucover
Met een accucover, krijgt uw fietsaccu een langere levensduur en een betere actieradius. De energieopslag komt het best tot zijn recht wanneer de accu tijdens gebruik tussen 20-25 graden Celsius is. En als het over een aantal maanden weer zomer is, kunt u de cover nog steeds gebruiken! In de zomer is het een handig hulpmiddel om de accu te beschermen tegen de brandende zon. De accucover beschermt uw fietsaccu tevens tegen schokken en krassen en is verkrijgbaar voor zowel het frame als de bagagedrager.

Display Cover
De Displaycover beschermt het display van uw elektrische fiets. Het gebruik van deze hard case zorgt voor een langer behoud van het kostbare display en voorkomt krassen op het scherm. Deze cover is geschikt voor Bosch, Sparta ION (nieuw en oud) en Gazelle. Bent u niet in het bezit van een van deze displays? Met de afmetingen op onze site kunt u kijken of de hoes past op uw display. Er is ook een hoes voor de Bosch Nyon Displays.

Stuurbescherming
Bescherm het stuur van uw fiets en alle onderdelen die hierop bevestigd zijn tijdens gebruik, terwijl deze buiten staat of wanneer deze op de fietsendrager staat. De Fahrer stuurbeschermer zorgt ervoor dat er geen vocht in de display contactpunten en schakelaars/bediening komt.

Kan ik altijd even ver fietsen op één acculading?

januari 5, 2017

De capaciteit van een accu bepaalt hoe ver u kunt fietsen op één acculading. Fabrikanten geven voor iedere accu de actieradius aan. Hierbij wordt uitgegaan van het maximale bereik bij ideale omstandigheden, maar deze zijn in de praktijk niet altijd ideaal. Tegenwind, de mate van ondersteuning, bandenspanning, uw lichaamsgewicht, fietsonderhoud en de buitentemperatuur bepalen uiteindelijk hoe ver u na het opladen van uw accu kunt fietsen. Hoe ver u kunt fietsen op één acculading, kan dus per keer verschillen.

Indien u merkt dat uw fietsaccu ‘op’ begint te raken, kunt u kiezen voor een nieuwe fietsaccu of voor fietsaccu revisie.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn fietsaccu langer mee gaat?

oktober 26, 2016

Bescherm uw fietsaccu in de winter

Tijdens de herfst en winter kunt u natuurlijk gewoon lekker blijven fietsen. Wel is het belangrijk om uw fietsaccu deze maanden goed te beschermen. Door gebruik te maken van een accucover, krijgt uw fietsaccu een langere levensduur en een betere actieradius. De energieopslag komt het best tot zijn recht wanneer de accu tijdens gebruik tussen de 20 en 25 graden Celsius is. De accu heeft dan een langere levensduur.

bosch-classic-accucover-frame 2Als het minder dan 10 graden Celsius is, beïnvloedt de buitentemperatuur de prestaties aanzienlijk en zakt de actieradius. Vrieskou kan nadelige gevolgen hebben op de levensduur van de accu. De accucover helpt in de winter om energie te besparen. De accu wordt warm gehouden door het materiaal van de cover en houdt de warmte vast die de accu zelf genereert tijdens gebruik, voor optimale prestaties. Op momenten dat u de fiets niet gebruikt, kunt u de accu het beste zoveel mogelijk in huis leggen.

Oh ja, en als het dan over een aantal maanden weer zomer is, kunt u de cover nog steeds gebruiken! In de zomer is de cover namelijk een handig hulpmiddel om de accu te beschermen tegen de brandende zon. De accucover beschermt uw fietsaccu tevens tegen schokken en krassen.

Voor welke accu’s is er een geschikte cover?

Er is een geschikte accucover voor de Bosch Powerpack 300 & 400 Classic en Active & Performance (frame- en bagagedrager-accu) en voor de ION E-motion en ION 300-600 series.

Norm speed e-bike helm vastgesteld

augustus 13, 2016

Helmplicht speed e-bike per 1 januari 2017

Een nieuw type helm doet vanaf 1 januari 2017 zijn intrede op de Nederlandse wegen. Op het eerste gezicht is het een racefietshelm, maar het nieuwe hoofddeksel is dikker en groter en speciaal ontworpen voor mensen met een snelle e-bike.

Bij e-bikes met trapondersteuning tot 45 kilometer per uur – de zogeheten high-speed e-bikes en pedelecs – is de nieuwe helm verplicht. Wie een ‘gewone’ e-bike heeft, met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, mag zonder helm blijven fietsen.

In mei kondigde minister Schultz nieuwe maatregelen aan voor pedelecs. Ze krijgen een geel kentekenplaatje en moeten net als brommers naar de autorijbaan. Bovendien moet de bestuurder een helm dragen. Een gewone fietshelm zou niet volstaan; daarvoor is de snelheid van de pedelecs te hoog.

Wie zou uitwijken naar een brommerhelm stuit op andere nadelen. Die is te warm om mee te fietsen, en bovendien waren belangenverenigingen beducht dat potentiële klanten van speed e-bikes zouden afhaken bij het vooruitzicht een groot hoofddeksel mee te moeten slepen.

Helmplicht speed e-bikes

‘Helmplicht gaat te ver’

Daarom stelde de minister voor een pedelechelm te laten ontwerpen. De specificaties hiervan zijn nu bekendgemaakt door het Nederlandse normalisatie-instituut (NEN). De Fietsersbond reageert enthousiast op de nieuwe fietshelm. ‘Wij zijn altijd voorstander geweest van het helmgebruik voor de high-speed e-bike’, zegt een woordvoerster. ‘Al had de minister het wat ons betreft bij een advies kunnen laten. Een helmplicht gaat te ver.’

Branchevereniging BOVAG is gematigd positief. ‘Het is goed dat er – mede op ons verzoek – nu een nieuwe norm is’, reageert woordvoerder Paul de Waal. ‘Maar voor die nieuwe norm hadden wij ingezet op helmen die nu al op de markt zijn en bijvoorbeeld door profwielrenners worden gebruikt.’

Bron: Volkskrant, 11 augustus 2016

7 Tips voor een optimale actieradius

juli 11, 2016

De actieradius geeft aan hoe ver u komt met de e-bike accu en verschilt per elektrische fiets. In deze blog geven we u een aantal tips om een optimale actieradius te bereiken.

De positie van de motor in uw elektrische fiets heeft invloed op de actieradius. Een voorwielmotor heeft meer vermogen nodig om te accelereren en de achterwielmotor heeft een lager rendement dan de middenmotor, waardoor deze minder kilometers uit de accu haalt.

 

Wattage e-bike accu

Naast de positie van de motor, is het ook belangrijk om te kijken naar het Wattage van de e-bike accu. Met een goede conditie en als fanatieke fietser zult u minder gebruik maken van trapondersteuning dan wanneer uw conditie op een lager peil is.

 

Tips voor een optimale actieradius

We geven u graag een aantal tips:

Trapfrequentie: Trapfrequenties van 50 omwentelingen per minuut optimaliseren het rendement van de aandrijfunit. Heel langzaam trappen kost echter veel energie.

Gewicht: De massa dient te worden geminimaliseerd, door het totale gewicht van fiets en bagage zo laag mogelijk te houden.

Starten en remmen: Vaak starten en remmen is net als bij autorijden minder rendabel dan het rijden van lange afstanden met een zo constant mogelijke snelheid.

Schakelen: Op de juiste manier schakelen maakt ook elektrisch fietsen efficiënter. Starten en klimmen kunt u het best doen met een lage versnelling en afhankelijk van het terrein en de snelheid kunt u dan omhoog schakelen.

Bandenspanning: De rolweerstand kan worden geminimaliseerd door een correcte bandenspanning. U kunt het beste altijd rijden met de maximaal toegestane bandenspanning.

Indicatie motorvermogen: Houd altijd rekening met het op de boordcomputer aangegeven motorvermogen en pas uw rijstijl hieraan aan. Een lange balk betekent een hoog stroomverbruik.

Accu en temperatuur: Bij dalende temperaturen nemen de prestaties van een accu af, omdat de elektrische weerstand hoger wordt. In de winter moet daarom rekening worden gehouden met een lagere actieradius.

Wilt u een e-bike accu kopen? Dan kunt u kiezen voor een nieuwe e-bike accu of voor revisie van uw eigen accu.

Op zoek naar betaalbare fietsaccu revisie of een nieuwe accu?

juni 1, 2016

Ook onaangenaam verrast door het landelijke nieuws dat een elektrische fietsaccu maar een paar jaar mee gaat en een nieuwe accu bij een fietsdealer de hoofdprijs kost? Laten wij daar nu net de oplossing voor hebben! E-bikemaat, een goed adres voor betaalbare revisie van fietsaccu’s of voor nieuwe e-bike accu’s.

Fietsersbond in landelijke media

De NOS zond het nieuws uit dat de Fietsersbond vaak klachten krijgt van mensen die teleurgesteld zijn over de levensduur van de accu van hun elektrische fiets. “De accu is vaak na 2 of 3 jaar kapot, maar dat wordt de consument bij aankoop niet verteld”, zegt de Fietsersbond. Volgens de bond is de accu een van de duurste, maar ook het minst duurzame onderdeel van de e-bike. Consumenten zouden daarover slecht worden voorgelicht. “Bij de aankoop van een e-bike wordt niet duidelijk gezegd dat de accu na een paar jaar moet worden vervangen en wat zo’n nieuwe batterij kost”, stelt Kees Bakker, e-bikespecialist bij de Fietsersbond. Lees het volledige artikel ‘veel klachten over accu e-bikes‘.

Speed e-bike helm: de enige goedgekeurde!

mei 23, 2016

De overheid past momenteel de regelgeving in Nederland aan omtrent de Speed Pedelec. Een onderdeel hiervan betreft de helmplicht. Dit houdt in dat iedereen die fietst op een speed e-bike, verplicht is om een helm te dragen. Op dit moment moet de helm voor de speed e-bike voldoen aan de ECE 22.05 normering. Momenteel is de Cratoni Vigor helm de enige helm die aan deze normering voldoet. Met deze helm kunt u veilig de weg op en houdt u zich netjes aan de regels.

 

Speed e-bike als bromfiets

Vanaf 1 januari 2017 moeten fabrikanten bij een toelatingskeuring kijken naar hoe hard een speed e-bike kan als iemand mee trapt. De zogeheten maximale voertuigsnelheid bepaalt dan wat voor voertuig de high speed e-bike is. Heeft de high speed e-bike een voertuigsnelheid van maximaal 45 kilometer per uur? Dan is het een bromfiets en hiervoor gelden een aantal regels, zoals het dragen van een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05).

De regels die van toepassing zijn:

U mag op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom niet harder rijden dan 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom niet harder dan 40 kilometer per uur. Op de rijbaan mag u niet harder rijden dan 45 kilometer per uur. Verder moet u:

 • minimaal 16 jaar zijn;
 • een bromfietsrijbewijs (AM) hebben;
 • voor uw high speed e-bike een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA);
 • op het fiets/bromfietspad rijden (of op de rijbaan);
 • een bromfietskenteken (gele kentekenplaat) hebben;
 • een goedgekeurde bromfietshelm dragen (norm ECE 22.05).

Voor meer informatie over deze nieuwe regels: Rijksoverheid

Wat is fietsaccu revisie?

mei 15, 2016

Een fietsaccu heeft een levensduur van 3 à 4 jaar. Na deze jaren kunt u uw fietsaccu vervangen door een nieuwe originele fietsaccu te kopen, kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige compatibele accu of u kunt kiezen voor fietsaccu revisie.

 

Revisie elektrische fietsaccu

Reviseren betekent dat er nieuwe cellen en een Batterij Management Systeem in uw oude behuizing wordt geplaatst. Met revisie wordt uw accu voorzien van cellen met de nieuwste technologie en bijbehorende prestaties. Zo kan er dus vaak zelfs een hogere capaciteit accupack in de originele behuizing geplaatst worden. Dit betekent dat er meer energie in de fietsaccu kan worden opgeslagen en daardoor kunt u meer kilometers fietsen. Het reviseren van uw e-bike accu is in veel gevallen goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe fietsaccu.

 

De voordelen van fietsaccu revisie

 • Reviseren is goedkoper dan een nieuwe accu
 • Mogelijkheid voor een upgrade van uw bestaande accucapaciteit = een grotere actieradius
 • Een lichtere accu (afhankelijk van de toegepaste techniek)
 • Snellere oplaadtijd (afhankelijk van de toegepaste techniek)
 • U ontvangt een testrapport van de gereviseerde accu zodat u zeker weet dat uw accu in optimale staat is
 • Accu’s die niet meer nieuw te verkrijgen zijn, krijgen zo toch nog een tweede leven
 • U draagt bij aan een beter milieu